Aeroportul din Oradea caută curse externe

Cu un nou terminal în construcţie, aeroportul din Oradea caută curse externe, după ce compania Ryanair a renunţat la zborurile internaţionale de pe aeroportul orădean.

Cu toate că este în plin proces de modernizare, un nou terminal fiind în construcție lângă cel existent, iar lucrarea ce costă 22 de milioane de lei ar trebui să fie finalizată până la finalul lunii octombrie, aeroportul orădean ar putea rămâne fără călătorii chiar în momentul programat pentru inaugurarea noului terminal.

În urmă cu doi ani și pista aeroportului din Oradea a fost reabilitată, fapt ce a condus la acea dată la creșterea traficului la peste 160.000 de călători de la 42.000.

În momentul de față, Ryanair este singura companie care operează zboruri spre cinci destinații externe de pe Aeroportul Oradea, dar asta doar până la finalul lunii octombrie. Acestea urmând a fi sistate. Reprezentanții Consiliului Județean Bihor poartă tratative cu două companii de marcă care vor să opereze din noiembrie de la Oradea. Una dintre companiile interesate să opereze zboruri externe de la Oradea este Blue Air. Prima cursă vehiculată este cea de Londra, însă deocamdată avioanele companiei efectuează doar zboruri interne.

"Solicitările pasagerilor sunt destul de mari, interes există, cursele pe care le-am avut până acum, au avut o încărcare foarte bună, deci potențial în zonă există. Nu cred că companiile aeriene cu care noi am discutat să refuze zborurile de pe Oradea", spune Dan Traian Bălăcel, directorul general adjunct al Aeroportului din Oradea.

Dacă zborurile de pe aeroportul din Oradea sunt în derivă, programul de destinații externe fiind aproape inexistent, aeroporturile din vecini par să o ducă în huzur.

Începând cu anul 2019, operatorul turistic Christian Tour și compania Blue Air au anunțat introducerea curselor charter din Arad spre Tunisia. Din nefericire, de pe Aeroportul Oradea sunt zboaruri doar spre Turcia, prin Need Tour și Christian Tour. În a doua parte a anului 2017, Christian Tour a anunțat introducerea zborurilor spre Creta (Grecia) și Hurghada (Egipt) din Orad, dar din nefericire niciun avion nu a apucat să decoleze spre cele două destinații deoarece, după doar câteva luni, din cauza cererii prea mici, cursele au fost anulate.

Ryanair, singura companie care avea curse de linie de pe Aeroportul Oradea, a decis anularea tuturor zborilor. Compania irlandeză mai efectueză zboruri spre Barcelona – Girona, Milano – Bergamo și Memmingen până la sfârșitul lunii octombrie.

Pentru unii mumă ... pentru alții ciumă
Din decembrie 2018, respectiv din aprilie 2019, șapte noi destinații își iau zborul de la vecini din Ungaria, din Debrețin, cu Wizz Air. Din 17 decembrie, debutează cursa din Debrețin spre aeroportul din Barcelona – El Prat. La o zi după, va decola zborul spre Dortmund. Din 20 decembrie sunt programate zborurile spre alte două noi destinații: una spre Marea Britanie, către Doncaster/Sheffield, iar alta spre un aeroport din Franța, aflat între trei orașe, Basel (Elveția) – Mulhouse (Franța) – Freiburg (Germania).

De asemenea, de la anul, debutează de la Debrețin cursele regulate către Larnaca (Cipru), din 3 aprilie, Palma de Mallorca (Spania), din 7 aprilie, și către Malta, din 8 aprilie.

Adauga comentariu