A apărut episodul 10 din #BinșLeaks. Personajul principal: zâmbărețul de serviciu, Cristian Ardelean

Dezvăluirile avocatului Răzvan Doseanu legate de presupusele ilegalități făptuite de procuorii Direcției Naționale Anticorupție de la Structura Teritorială Oradea continuă.


De data aceasta probele aduse de Doseanu sunt mult mai puternice decât cele anterioare. Cu excepția înregistrării celebre deja, anterior avocatul aducea probe indirecte, interpretabile, cum ar fi niște imagini care pentru necunoscători nu spuneau prea multe, decât dacă erau însoțite de niște explicații care puteau fi interpretate ca fiind subiective.


În episodul 10 din urmăritul serial #BinșLeaks, este rândul procurorului Cristian Ardelean să fie luat la ”împins vagoane”. Acuzațiile pe care le aduce Doseanu în spațiul public sunt extrem de grave: inducerea în eroare a organelor judiciare , cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.


Procurorul Cristian Ardelean este acela care, atât înainte cât și după ieșirea de la audierile de la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, râdea de mama focului atunci când era întrebat dacă a intenționat să intimideze judecători.


Să vedem dacă își va mai păstra bunadispoziție și după aceste dezvăluiri, având în vedere controlul anunțat în perioada 14-21 ianuarie la DNA Oradea.


Cu puțin înainte ca acest procuror să ajunga la unitatea de elită DNA Oradea, a activat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, explică Doseanu.


În susținerea acuzațiilor sale, Răzvan Doseanu publică un rechizitoriu întocmit de Cristian Ardelean pe când era procuror la Tribunal,mai multe note de interceptare telefonică, o declarație de martor și o sentință, acte din care se poate trage concluzia că s-ar fi cerut un denunț mincinos față de soții Secară, Nela și Coriolan, de la o recidivistă(Bora Ana) care aștepta în arest o condamnare cu mulți ani de pușcărie.


Martora recunoaște ulterior în fața Curții de Apel că denunțul a fost mincinos și că a fost constrânsă să-l facă de către organul de urmărire penală.


În schimbul denunțului, procurorul Ardelean nu mai solicită prelungirea arestării preventive, iar martora fuge și a trebuit să fie dată în urmărire internațională. De cinci ani a fost nevoie pentru ca Bora Ana să fie prinsă.


Pentru întocmirea denunțului a fost folosit un martor mincinos, Bacter Gabriela, aflată și ea tot în stare de arest la acea vreme. Ea a ticluit probe în acuzare față de soții Secară, folosindu-se de telefonul unui polițist, un lucru ce constituie infracțiune, după cum susține Doseanu.


Avocatul publică și notele de interceptare telefonică din care se poate vedea de ce facilități ar urma să beneficieze Bacter Gabriela și soțul ei ca urmare a ticluirii acestor probe.
Pe baza acestor probe, soții Secară au fost arestați, si-au pierdut agoniseala, demnitatea, iar Nela Secară chiar și sănătatea. În final, dupa 6 ani cei doi au fost declarați nevinovați. Definitiv.


Din înregistrarea celor 5 procurori de la DNA Oradea se întelege că Ardelean Cristian urmărea cursul acestui dosar, cu toate că nu era un dosar al DNA, și spera ca judecătorul Berindei Olimpiu să dea o soluție de condamnare în acest caz,  Nu i-a ieșit, pentru că după cum se știe, acesta a dat o soluție de achitare de acuzații, împreună cu judecatorul Antik Levente.


Din actele prezentate de Doseanu se vede cum Bora Ana face un denunț din arestul Poliției, în 19 decembrie 2012. O zi mai târziu, pe 20 decembrie înregistrează la Tribunal o cerere de revocare a măsurii preventive care fost refuzată în 21 decembrie de judecătorul Ovidiu Galea care s-a uitat pe cazierul solicitantei, un cazier extrem de ”generos”.
Pentru că Bora Ana a avut ”merite deosebite”, procurorul Cristian Ardelean nu mai solicită prelungirea arestării acesteia, atunci când mandatul anterior a expirat, așa că la eliberarea din arest denunțătoarea fuge din țară.


În aprilie 2013, deci peste vreo trei luni, se termină procesul Anei, cu o condamnare de 8 ani și 6 luni de închisoare, sentință pe care nu a executat-o decât după ce a fost dată în urmărire națională și internațională. A fot prinsă abia anul trecut.


La finalul acestei expuneri, avocatul Răzvan Doseanu îi cere public procurului Cristian Ardelean să exprime un punct de vedere față de lucrurile afirmate.

 

 

Adauga comentariu