Ar fi putut salva câteva vieți, dar legea nu i-a dat voie. Un deținut din Sălaj s-a spânzurat în Penitenciarul Oradea

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, atunci când un sălăjan de 24 de ani s-a spânzurat cu ața cerată folosită la cusutul pantofilor.


Nu se cunoaște motivul pentru care tânărul a recurs la acest gest, dar era cunoscut drept un deținut model, el fiind și șeful unui punct de lucru unde se confecționează încălțăminte.


De fapt, chiar acolo s-a și produs suicidul, în timpul programului de lucru, atunci când el a ieșit din încăpere cu motivul de a aduce niște materiale dintr-un depozit alăturat, după cum a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al instituției, Adina Bârda pentru colegii de la ebihoreanul.


Când a constatat că au trecut 15 minute și deținutul nu s-a întors, gardianul s-a dus după el și l-a găsit spânzurat de o țeavă a instalației de încălzire. A solicitat imediat ajutorul asistentului medical al Penitenciarului, alertând în același timp serviciul de urgență prin 112.


Echipajul a reușit să-l resusciteze si l-a transportat l-a spital, acolo unde a rămas până duminică după-amiază când a fost declarat în moarte cerebrală, pentru că a stat prea mult în hipoxie.


Ar fi putut să-și spele din păcate, pentru că era eligibil pentru un transplant de organe, prin care ar fi putut salva mai multe vieți, însă legea actuală nu le permite deținuților să facă acest lucru, chiar dacă bunica deținutului și-a dat acordul, după cum precizează doctorul Carmen Pantiș, coordonatorul Programului de Transplant în Bihor. 


Ordinul 429/2012 al Ministerului Justiţiei prevede că deţinuţii nu pot dona sânge sau organe decât rudelor până la gradul IV. 


Până când cineva se va gândi să schimbe legea, tânărul își va ispăși incă un păcat pe cealaltă lume, acela al suicidului. 


El era încarcerat din 2014 pentru a executa o pedeapsă de 14 ani pentru viol. Pedeapsa exemplară poate fi totuși considerată mare, în comparație cu cea de 20 de ani de detenție, pe care a primit-o orădeanul Sorin Rogia pentru o crimă oribilă. Acesta și-a ucis prietenul cu lovituri de ciocan

Adauga comentariu