Avocații din Baroul Bihor participă la protestul inițiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România

Informația a fost confirmată pentru ziardeoradea.ro în această dimineață de către decanul Baroului Bihor, Cristian Domocoș, care a precizat că avocații vor merge în instanță începând din această după-amiază purtând o banderolă albă.


Respectând rigoarea termenilor, decanul avocaților bihoreni a mai precizat că nu este vorba despre o ”grevă”, deoarece acest termen se folosește în cazul conflictelor de muncă, iar aici vorbim despre cu totul alteva.


Problema avocaților este legată de trei puncte majore care stârnesc nemulțumire și frustrare. Este vorba despre:


1. Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală;
2. Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor;
3. Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii, în primul rând prin eliminarea art. 10 din Protocolul încheiat între UNBR şi Ministerul Justiţiei, înregistrat sub nr. 48025/2015, text care a permis judecătorilor şi procurorilor de a cenzura sumele stabilite cu titlu de onorarii, aplicarea art. 10 din Protocol dovedindu-se în cvasi-totalitatea situaţiilor ca fiind una abuzivă şi arbitrară, golind de conţinut ansamblul reglementărilor Protocolului încheiat,

așa cum apare și în comunicarea oficială trimisă încă din 5 februarie Prim-Ministrului, Ministrului Justiției și Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România, după ședința ordinară de lunea trecută a Baroului Bihor.


Cu toate că vineri, ar fi trebuit să se desfășoare o audiere la prânz, în cadrul Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din cadrul Senatului României, având ca scop modalitatea și mecanismele de stabilire a onorariilor pentru serviciile de asistență judiciară, bugetarea acestora și plata efectivă către avocați, până la această oră nu a apărut nici o noutate sau comunicare din partea acesteia.


Ca urmare, avocații bihoreni vor purta  banderole albe pe braţ în perioada 11.02.2019– 24.02.2019, urmând ca ulterior, în funcție de poziția instituțiilor publice implicate, să continue cu alte forme de protest.

 

Adauga comentariu