Bătaie pe moștenirea Adeplast: fiii lui Marcel Bărbuț i-au rupt degetul directorului lăsat la conducere de tatăl lor

Aproape 500 de salariați ai firmei Adeplast tremură pentru locurile lor de muncă.

Asta pentru că trei băieți mai mari ai omului de afaceri nu sunt e acord cu ultima dorință a tatălui lor, precizată în testament.

Testament notificat la notar în Austria pe patul de moarte, în care apar apar numele celor trei fii, Alexander Michael (29), Thomas (26) și Marcel jr (23), o fată, Ramona, „de care nu era sigur, dar a recunoscut-o”, precum și un copil de 6 ani, Mario, pe care-l are cu partenera din ultimii 21 de ani, Cristina Paveliuc.

Așadar, șase moștenitori provin din familie (deși nu avea acte cu Cristina Paveliuc, legea consideră că are drept de moștenire, în baza anilor de conviețuire comună).

Dar viitorul companiei, conform ultimei dorințe a fondatorului, îi aparține lui, și va urma să fie pus în practică de un om din afara familiei, Daniel Stăncescu, în care și-a pus toată încrederea.

Potrivit Libertatea.ro, Bărbuț i-a lăsat, prin testament, o sumă fixă, în semn de recunoștință pentru fidelitate. În ultimii patru ani, alături de patron, Stăncescu avea drept de semnătură.

Stăncescu a devenit reprezentant legal pe 1 iulie 2016, când a fost numit director general în firmă, iar pe 13 iunie 2017 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație. Dornici să preia puterea, cei trei băieți ai lui Bărbuț au apelat la Registrul Comerțului, încercând să-l îndepărteze pe Stăncescu din firmă.

Fără succesiunea făcută și fără un certificat care să ateste calitatea de moștenitor, cererile lor au fost respinse ca neîntemeiate. Apoi au vrut să-l debarce pe Stăncescu din funcția de președinte al Consiliului de Administrație, dar, din nou, revocarea nu s-a putut împlini, întrucât băieții, care figurează în firmă cu diverse funcții, nu pot face dovada calității de acționari. Doar Adunarea Generală a Acționarilor poate decide în acest sens. Registrul Comerțului le-a respins și această acțiune.

Lui Stăncescu, seniorul i-a lăsat, în afară de suma fixă, indicații precise, cum ar fi pașii obligatorii de urmat de firmă în perioada următoare. În timpul vieții, Bărbuț a purtat negocieri cu un concern austriac, pentru vânzarea brandului românesc. Dacă testamentul nu se execută într-un an, adică părțile nu se înțeleg, intervine automat instanța.

În urmă cu zece zile, toată tensiunea dintre tabere s-a spart în biroul lui Stăncescu, strângându-i pe holuri pe angajații speriați. Băieții lui Bărbuț au intrat peste director, solicitându-i să le transfere din contul firmei bani în conturile personale. Era vorba despre sume cuprinse între 10.000 și 50.000 de euro.

Unul l-a lovit, fracturându-i degetul mare de la mâna dreaptă, iar doi s-au ocupat să închidă ușa, să nu vină cineva.

Au acoperit camerele video din incintă cu o pungă!

L-au deposedat pe director, cu forța, de laptop și de telefonul mobil.

Acolo sunt toate conturile online, dar și alte informații din firmă accesibile doar președintelui CA.

Înființată în urmă cu 20 de ani de Marcel Bărbuț, AdePlast a devenit între timp unul dintre cei mai mari producători de adezivi, mortare uscate, polistiren, vopsele și tencuieli decorative din România.

Cu o cifră de afaceri de 92.000.000 de euro în 2018, AdePlast exportă în Ungaria, Bulgaria, Austria, Republica Moldova, Marea Britanie și Spania. Însă gigantul se clatină, după lovitura încasată la începutul anului.

După 3 ani de chin, pe 9 februarie 2019, Marcel Bărbuț pierde lupta cu cele două forme de cancer. Avea 62 de ani.

În fața sediilor Adeplast din patru județe, Corlătești (Ploiești), Ișalnița (Craiova), Oradea și Roman cei 470 angajați tremură pentru locurile lor de muncă. Sunt în grevă, în fiecare dimineață, grevă de avertisment de 10 minute.
 

 

Adauga comentariu