Camionul cu deșeuri radioactive din Cluj Napoca va fi luat la puricat de inspectorii Gărzii Naționale de Mediu

Multă lume se întreabă ce legătură are camionul din Cluj cu județul Bihor și de ce transporta el deșeuri la Holcim.


Răspunsul e simplu: pe platforma fabricii de ciment din Aleșd sunt co-procesate deșeuri municipale sortate (hârtie, plastic, lemn, textile) sau deșeuri din surse industriale(șlamuri petroliere) sau anvelope uzate.


Prin co-procesarea acestora la temperaturi foarte înalte în cuptoarele fabricilor de ciment, deșeurile sunt deviate de la depozitare, distruse total în condiții de deplină siguranță, iar conținutul lor încă util este recuperat în intregime, după cum declară într-un comunicat responsabilul PR de la Holcim Aleșd, Dana Ceaușu.


Camionul n-a apucat să intre în fabrică, pentru că sistemul automat de scanare instalat la poartă a detectat imediat un nivel peste limitele fondului natural de radiații.
Important de precizat că acesta nu a pus în pericol viața sau sănătatea locuitorilor, dar pentru că chestiunile acestea legate de radioactivitate sunt strict reglementate de lege, cei de la Holcim au fost obligați să alerteze autoritățile.


Acestea au realizat la fața locului verificările prevăzute de lege și au dispus returnarea camionului la expeditor.


Din primele cercetări rezultă că niște materiale de proveniență medicală ar fi sursa radiațiilor, dar nu putem fi siguri decât după ce inspectorii Gărzii Naționale de Mediu Cluj vor finaliza cercetările, vor inventaria întreg conținutul camionului și vor merge pe fir până la identificarea sursei acestor materiale.


Ce e interesant însă în acest caz este declarația șefului RADP Cluj, Ion Pantelimon susține că transportul a plecat în parametri nornali din Cluj.


De unde știe dumnnealui asta, nu reușim să ne dăm seama pentru că la RADP Cluj nu se măsoară radioactivitatea deșeurilor, dar faptul că susține cu tărie ceva ce realitatea contrazice, nu dovedește decât că omul se simte cu musca pe căciulă.


Mai rămâne doar să-l acuze pe șoferul camionului că ar fi contaminat deșeurile, pentru că asta ar fi singura explicație logică.


Dacă la plecare parametri erau normali, iar la sosire aceștia erau depășiți, înseamnă ca pe drum s-ar fi întâmplat ceva, ceea ce cu siguranță e posibil doar în filmele SF ale lui Pantelimon.

Adauga comentariu