Cei patru care au speriat Vestul

Doar că de data asta sperietura e de bine! Păi, cum să nu te sperii când auzi ce-și propun oamenii ăștia?


Electrificare și trenuri de mare viteză între orașe, în condițiile în care CFR-ul trage să moară. Austrăzi și drumuri rapide, când cei 100 de kilometri de autostradă finalizați în 2019, ni se par un vis frumos dar tare îndepărtat. Fonduri europene atrase direct de la Bruxelles. Accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, etc.


Cam ăsta e planul de acțiune al Alianței Vestului(AVE), constituită vineri la Timișoara.


Nu că mi-ar fi mie frică sau rușine cu Ilie Bolojan, a dovedit deja cât de eficient e la atragere de bani europeni și ce se poate face cu ei. Dar sunt tare circumspect în ceea ce-i privește pe ceilalți trei ”cowboy”, adică Boc, Falcă și Robu(Doamne ce nume predestinate pot avea!).


Una peste alta, unii au intrat în panică degeaba și vorbesc despre planuri de rupere a Transilvaniei de restul țării. Hai să ne liniștim! 1. Nimeni nu vorbește despre așa ceva. 2. Nici Oradea, nici Aradul, cu atât mai puțin Timișoara nu sunt în Transilvania.


Dacă vrem să fim corecți, vom vedea că este vorba despre un dribling pentru a ocoli birocrația mioritică de la București. Un demers curajos și dificil, dar care are mari șanse de reușită. Mai ales că Romania conduce de la anul Comisia Europeană, iar planul AVE este ca Guvernul să susțină asociația în raporturile cu Uniunea Europeană pentru atragerea directă de fonduri.


Până la proba contrarie nu pot decât să le doresc mult succes și să sper că Ilie Bolojan va fi fruncea în această alianță. Mult succes!

 

Adauga comentariu