După ”lupte seculare” care au durat patru ani, parcarea subterană de pe malul Crișului Repede va fi gata până la sfârșitul acestui an (VIDEO)

Mult așteptata realizare, promisă de municipalitate încă de acum 4 ani, are toate șansele să fie finalizată în acest an.


Ca să-i liniștească pe nerăbdători și să le închidă gura celor cârtitori care i-ar putea dăuna la imagine ( pentru că totul se desfășoară anul acesta și anul viitor doar în cheie electorală), vice-primarul a ieșit în teren și a supravegheat turnarea planșeului inferior al parcării. Să vadă lumea că se preocupă și că ”se lucrează”.


Săptămâna viitoare vor începe lucrările de pregătire pentru turnarea planșeului nivelului intermediar al parcării, în axul 1-7, dinspre statuia lui Mihai Eminescu.


Până în prezent a fost turnat radierul, s-au montat sistemele de drenaj ale apei și a fost turnată pardoseala finală a parcării, care a fost elicopterizată cu cuarț. În continuare, s-a lucrat la structura perimetrală a parcării, turnându-se pereții construcției.


Totodată, a fost montat un strat de hidroizolație pe bază de bentonită între peretele mulat și peretele efectiv al parcării.


Toate lucrările menționate mai sus vor continua în săptămânile următoare și în axul 8-16, înspre Sinagoga Zion.


"Parcarea urmează să fie finalizată până la sfârșitul acestui an. Totodată, avem în pregătire procedura de licitație pentru piațeta care va fi amenajată deasupra parcării, spațiu care va deveni astfel unul de utilitate publică", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.


Ca justificare pentru întârzierea nepermis de mare, vice-primarul a invocat ”complexitatea tehnologică deosebită” a lucrării, de parcă nu s-ar fi spus de la bun început că e ”cu cântec” o parcare exact pe malul Crișului Repede, pe un teren cu o configurație a solului cel puțin extrem de dificilă pentru o asemenea construcție.


Nici un cuvînt despre interesele, implicațiiile și unele avantaje pentru ”strategicul investitor” și partener în proiect, RCS-RDS. Nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu ne miroase.


Dar totul e bine când se termină cu bine. Dacă se va termina cu bine. Nu știu de ce, dar am presimțirea că vom mai vorbi despre această investiție.


Dar până atunci, acolo va fi o construcție pe trei niveluri subterane, fiind prevăzută cu 460 de locuri.


Începute în anul 2015, lucrările la parcare au fost reluate în luna septembrie a anului trecut, ”după găsirea tuturor soluţiilor tehnice la problemele care au apărut între timp, construcţia fiind de mare complexitate tehnologică.”


Cât ne costă? Aproape 36 de milioane de lei, bani pe care municipalitatea și-i va recupera cu siguranță în scurt timp, având în vedere consecvența, hotarârea și priceperea primarului de a taxa tot ce mișcă în țara asta.

Adauga comentariu