Festivalul „D’ale porcului”, inițiat de bihoreni, se va ține simultan în mai multe județe

La sfârșitul acestei luni, la Oradea vor veni reprezentanți din Timișoara, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Horezu și Iași, pentru a discuta cu Asociația Comunelor din România-Filiala Bihor, Asociația Firmelor Bihorene și Asociației Culturale D’Art(deținătoarea mărcii înregistrate) despre posibilitatea extinderii acestui festival.


„D’ale porcului” este un festival-concurs de preparare tradiţională a porcului, între comunele din Bihor şi invitatele acestora din ţară şi din străinătate, şi are ca obiectiv principal promovarea tradiţiilor populare.


La ultima ediție, în cadrul festivalului a fost omologat pentru România un record, „Cel mai lung caltaboş din lume”(187,2 m crud), organizatorii așteptând acum omologarea la nivel internațional.


Trofeul festivalului este un porc sculptat în lemn, creaţie originală, din anul 2014, a artistului popular Radu Lazăr, originar din comuna Dobreşti, judeţul Bihor. Trofeul este transmisibil, el fiind păstrat, timp de câte un an, de către echipele câştigătoare ale marelui premiu al festivalului, echipe al căror nume sunt inscripţionate pe soclu.

 

Adauga comentariu