Începerea anului școlar - o adevărată povară pentru părinți

Vacanța de vară e pe sfârșite, iar noul an școlar începe peste doar câteva zile. Pentru părinți el vine cu o sumedenie de cheltuieli. De la rechizite la haine sau de la manuale ori tot felul de contribuții pentru dotarea claselor, toate costă și pot ajunge ca din bugetul unei familii un salariu să fie cheltuit pentru aceste pregătiri.
Pentru ca efortul financiar să nu fie atât de apăsător, multe dintre lucrurile necesare odată cu începerea școlii au fost achiziționate de-a lungul vacanței școlare. Așa se face că majoritatea elevilor au deja acasă principalele lucruri necesare începerii anului școlar – ghiozdane, rechizite, caiete, stilouri, creioane, pixuri, acuarele, deoarece părinții preferă să cumpere lucruri de care știu cu siguranță că va fi nevoie, în vreme ce pentru cele mai scumpe așteaptă primele săptămâni ale școlii.
Cele mai multe cheltuieli le au părinții ai căror copii intră în clasele începătoare, care nu au de niciunele din anii anteriori şi cărora trebuie să li se cumpere totul. Părinţii nu au însă de ales şi indiferent de sacrificii vor achiziţiona tot ce trebuie pentru micii elevi. La un calcul estimativ, bugetul pentru un copil care începe clasa I ajunge la 1.000 de lei.
Părinții trebuie să cumpere în primul rând un ghiozdan, caiete și rechizite care ajung să coste în jur de 300 de lei. Copii mai au însă nevoie și de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru sezonul de toamnă: bocanci, adidaşi, bluze... Dacă școala la care învață sunt obligatorii uniformele școlare acestea mai văduvesc bugetul părinților cu peste 100 de lei.
Dacă manualele pentru elevii din învăţământul obligatoriu sunt asigurate de către Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), începând cu clasele de liceu – a X-a, a XI-a şi a XII-a, manualele trebuie şi ele cumpărate de către părinți. Liceeni nu duc lipsă de oferte în cest sens, pe internet fiind scoase la vânzareo puzderie de manuale. Care însă costă. Numai manualele pot ajunge să coste 200 de lei. La care se adaugă celelalte cheltuieli. Fiind mai pretențioși la capitolul îmbrăcăminte decât elevii din clasele primare, dotarea liceenilor presupune costuri mai mari.
De toate pentru toți
Librăriile şi papetăriile s-au dotat cu tot ceea ce e nevoie pentru începutul unui nou an şcolar. Se pot găsi și caiete care să coste sub un leu bucata, dar și caiete cu coperți elaborate, înfățișând desene și personaje la modă, ale căror prețuri pot fi de 3-4 lei pe bucată.
Calculul, cu oferta unui magazin de cartier, arată că ghiozdanul în sine costă 40 de lei, cărora li se adaugă 10 lei pentru zece caiete, 25 de lei pentru un penar echipat, pixuri și radieră, 5 lei un bloc de desen, 10 lei pentru acuarele, încă 9 lei pentru trei pensule și alți 5 lei prețul plastilinei. Un total de aproape 100 de lei. Asta dacă ținem cont de preferințele celor mici, care au pretenții de a li se cumpăra ghiozdane și penare cu Hannah Montana, Batman sau alte figuri celebre.

 

Adauga comentariu