Infecțiile nosocomiale: spitalele din București, Iași și Cluj raportează cele mai multe infecții intraspitalicești în fiecare an. Bihorul e la coada clasamentului

Să fim bine înțeleși: nu înseamnă că nu ai infecții, dacă nu le raportezi. De altfel, aceasta și este cauza pentru care nu scăpăm de ele.


Nici înainte de scandalul Hexi Pharma situația nu era deloc roz, însă de la isteria creată de Cătălin Tolontan, problema e și mai acută. De frică sau pentru a evita scandalul public, spitalele preferă să ascundă problema sub preș, ignorând că astfel lucrurile se vor agrava, în loc să genereze soluții reale.


Și să mai ințelegem un lucru: oriunde pe planetă există infecții intraspitalicești. Pentru că ăsta e specificul unităților de tratament. Să spui că intr-un spital nu există infecții, e ca și cum ai zice că la discotecă nu există muzică. Nu uitați că aceste infecții sunt cauzate de bacterii, cu care am fost dotați de la mama natură. Unele ne sunt de folos, altele chiar indispensabile. Le avem din dotarea standard, carevasăzică.


Problema e cum să ții sub control aceste infecții, astfel încât să nu devină o a doua problemă pe langă boala pe care o ai, lucru care de foarte multe ori, din motive foarte obiective nu reușește.


Revenind la problemă, numărul mic de infecții raportate nu demonstrează deloc igiena din spitale. Realitatea ar putea fi corect evaluată doar dacă ai putea face un raport real între numărul corect de infecții existente și cel al infecțiilor raportate.


Iar faptul că infecțiile nu sunt raportate crează o falsă impresie că lucrurile sunt ținuute sub control, când în realitate boala netratată se agravează.  Cu cât e mai mare numărul raportat cu atât problema este tratată cu mai multă seriozitate și atenție, astfel încăt să poți aloca resurse(de exemplu să cumperi mai mult dezinfectant)sau să iei mai multe măsuri (de exemplu să modifici procedura de dezinfecție, să faci mai multe operațiuni pe zi, etc) astfel încât să tratezi corect deficiențele.


Potrivit Hotnews.ro, aproape 20 de mii de infecții nosocomiale au fost raportate pentru anul 2007 de către Ministerul Sănătății, ca răspuns la o interpelare a unui deputat liberal.
Cele mai multe infecții raportate au fost în Capitală(e normal, pentru că aici sunt cele mai multe spitale), în Iași, Cluj și Timiș.


Surprizător, în Bihor au fost raportate doar 302 infecții, în comparație cu Clujul, unde au fost raportate peste 1.700.


Aceasta înseamnă ori că am inventat noi bihorenii o metodă inovatoare pentru a ține sub control aceste infecții(ceea ce, sincer nu prea cred), ori că nu suntem foarte sinceri atunci când raportăm. Ceea ce nu e bine, repet, pentru că problema există chiar dacă nu e recunoscută. Iar dacă nu o recunoști, înseamnă că nici nu te preocupă să o rezolvi.


Cele mai multe infecții intraspitalicești din Bihor(94) au fost raportate, așa cu e li firesc de altfel, la secțiile de ATI, acolo unde specificul unității determină acest lucru. Acolo vin pacienți în comă, de cele mai multe ori gata infectați, cu imunitate scăzută și capacitate slabă de apărare a organismului impotriva infecțiilor, sunt imobilizați la pat fără posibilitatea deplasării la baie pentru a se spăla, iar multitudinea de aparate care te mențin în viață cresc aria suprafeței pe care aceste bacterii pot rămăne. Nu le poți dezinfecta de trei ori pe zi fără a pune în pericol viața pacientului.


Au mai fost raportate infecțtii la secțiile de pediatrie(55), nou-născuți(2), obstetrică(29), ginecologie(10), chirurgie(7) și alte secții(105)


Îmbucurător sau foarte trist este că la secțiile de dializă au fost raportate 0 infecții.

 

 

Adauga comentariu