Învățământul dual debutează în Bihor. Cerea de meseriași de pe piață este una foarte ridicată

În acest an școlar, vor porni la drum primele trei clase profesionale în sistem dual, coordonate de echipa „Bihor West Professional”. Acestea vor avea trei specializări, sudură, CNC - operatori mașini cu comandă numerică și mecanic auto.
Clasele vor fi găzduite de trei instituții de învățământ din județ, Liceul Tehnologic din Cadea, Colegiul Tehnic “Ioan Ciordaș” Beiuș și Colegiul Tehnic „Unirea” Ștei. Toate cele trei clase de învățământ dual sunt formate în parteneriat cu agenții economici din Bihor, care au recunoscut avantajele și importanța acestui tip de educație. În plus, autoritățile locale din Beiuș și Ștei au înțeles că sprijinirea educației în sistem dual aduce beneficii economice, urmând să susțină în primul an de studiu bursele elevilor de la acest tip de învățământ profesional dual.
Tot săptămâna viitoare vor fi depuse la Judecătoria Oradea actele necesare înregistrării asociației “Bihor West Professional” care va avea rolul de a coordona și de a implementa învățământul profesional în sistem dual în județul Bihor. Asociația este formată dintr-o serie de firme cu renume în Oradea (Selina, Drumuri Orășenești, AutoBara) la care se adaugă instituția Consiliului Județean Bihor, ca parte a administrației publice care și-a asumat dezvoltarea sistemului profesional dual în județul Bihor. Un alt partener important, membru al asociației, este Werner Braun, fondatorul școlii profesionale germane Kronstadt, cea mai renumită școală în sistem dual din sud-estul Europei. Alți parteneri, sunt firmele Eberspacher și Faist Metalworking, firme de prestigiu la nivel mondial.
Anul viitor, ”Asociația Bihor West Professional” are în vedere lansarea de noi specializări, pe lângă cele existente: electricieni, dulgheri, fierari betoniști (meserii solicitate de firmele de construcții), dar și sculer matrițer, strungar, electromecanic, solicitați în industrie.
Învățământul profesional dual are la bază parteneriatul între școală - agent economic - elev. Pe toată durata școlarizării copiii sunt monitorizați atât de școală, cât și de firma cu care are contract de practică, pentru a se cunoaște evoluția cunoștințelor teoretice și practice. Fiecare elev primește lunar 400 de lei bursă, iar la absolvire este angajat chiar de către firma cu care a avut contract de practică.
Sistemul profesional dual se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani.

 

Adauga comentariu