Limită minimă pentru toate taxele de şcolarizarela Univeristatea din Oradea. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, spune că majorarea taxelor de şcolarizare este impusă de lege

Consiliul de Resurse Financiare al Universităţii din Oradea a propus Consiliului de Administraţie al instituţiei o limită minimă pentru toate taxele de şcolarizare.


Asta după ce inițial, conducerea Universităţii din Oradea a propus majorarea taxelor de şcolarizare cu o sumă de aproximativ 150 de lei, pentru aproape fiecare program de studiu, propunere care a stârnit nemulțumirea studenților și care nu a trecut de  Senat.


Consiliul de Administraţie și-a dat avizul pentru impunerea unei limite minime de 2.900 de lei pentru licenţă şi 3.000 de lei la masterat.


Toate acele taxe care erau sub aceste două niveluri vor urca la nivelul minim. În rest, taxele rămân aşa cum erau. Cu excepția unor facultăți care au solicitat la un anumit program de studiu, să crească taxa de la 3.000 de lei la 3.200 de lei.


Potrivit bihon.ro, studenţii însă consideră că majorarea taxelor nu este una pe deplin justificată, având în vedere că baza materială a Universităţii din Oradea a rămas la fel de precară, laboratoarele fiind la fel de slab dotate sau utilate cu echipamente vechi, care nu satisfac cerinţele actuale. Aceştia au iniţiat un demers prin care speră să poată opri majorarea taxelor.


Rectorul Constantin Bungău a arătat că această majorare nu este o dorinţă a conducerii Universităţii, ci o aliniere la ceea ce le cere legea. ”Legea spune clar că taxele de studii trebuie corelate cu alocaţiile pentru studenți primite de la Minister.Noi reducem taxele. Practic, toată lumea ar trebui să plătească taxa pe care o primeşte la Minister. Noi facem eforturi de a reduce. În loc de 9.000 la Inginerie, noi facem o reducere la studenţi de 6.000 de lei. Pentru o şcoală de şoferi, care are o durată de două săptămâni, taxa este de 1.800 de lei. Vi se pare anormal să plătească 2.900 de lei la Drept, de pildă, pentru un an de studiu de 12 luni? Locurile bugetate se redistribuie anual, în ordinea mediilor. Studentul care învaţă bine nu plăteşte taxă”, a declarat rectorul Bungău.

 

Adauga comentariu