Lovitura lui Bolojan: Oradea ar putea deveni stațiune turistică de interes național. Proiectul de hotărâre e supus astăzi aprobării în Consiliul local

Administrația Bolojan nu renunță la strategia dezvoltării orașului si pe linie turistică.


Dacă intenția de integrare a comunei Sânmartin(deținătoare a stațiunilor Băile Felix și Băile 1 Mai) n-a avut șanse de reușită, o altă variantă are toate șansele de concretizare.


Oradea ar putea deveni o stațiune turistică de sine stătătoare, prin declararea acesteia obiectiv turistic de interes național.


Pentru asta e nevoie de o Hotărâre de Consiliu Local prin care municipiul să solicite oficial Ministerului Turismului


Beneficiile ar fi multiple pentru orașul de pe malurile Crișului Repede: în primul rând am beneficia de notorietate, dar mai ales de posibilitatea atragerii de fonduri guvernamentale sau europene rezervate exclusiv agenților economici din stațiuni.


Principalul atu pe care îl folosește administrația orădeană în dosarul de solicitare a atestării este resursa geotermală, care n-a fost exploatată suficient în turism.


La acest moment, apa geotermală este folosită doar la ștrandul din Ioșia(care nu este obiectiv turistic) și în zona de spa a aquapark-ului.
Trebuie menționat și faptul că Ministerul Turismului poate decide clasificarea întregului oraș sau doar o parte din el ca stațiune turistică de interes național. Oricum, am avea de câștigat.


„O staţiune de interes naţional este promovată automat de autorităţile centrale, deci am câştiga notorietate. Cel mai important lucru, însă, rămâne partea de beneficii directe. Sunt surse de finanţare guvernamentale şi europene care altfel nu am putea să le accesăm”, a declarat președintele Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Mihai Jurcă pentru bihon.ro


Șansele de a obține această clasificare sunt foarte mari, pentru că Oradea îndeplinește toate criteriile. Dintr-un punctaj maxim de 395 de puncte, ce calificăm pentru 315 puncte, în condițiile în care punctajul minim este de 135. Ne lipsesc doar traseele turistice montane(30 de puncte) și spațiile destinate practicării sporturilor cu schiuri(50 de puncte).


Dacă propunerea de hotărâre trece azi de Cponsiliul local, dosarul pentru solicitarea atestării va fi depus de APTOR la Ministerul Turimului.

 

Adauga comentariu