Lungul drum al Autostrăzii Transilvania către viață

Dacă Universul nu va icni din rărunchi și nu se va suci din nou cu susul în jos, atunci săptămâna viitoare avem toate șansele să fim martorii istoricului moment în care se va semna, în sfârșit, măcar unul din cele trei contracte de proiectare și execuție aferente loturilor Autostrăzii A3 Transilvania, din județul Bihor.
Ăla pe care ar trebui să-l construiască grupul patronat de Beniamin Rus, Selina – Trameco care a câștigat licitația. E vorba despre Lotul 3, Borș – Biharia, lung de doar 5,35 kilometri. Acum mai bine de o lună și jumătate a fost anunțat câștigătorul, dar deși licitația nu a fost contestată, rămâne o enigmă de ce semnarea contractului întârzie.
E posibil să aflăm săptămâna viitoare, când s-a anunțat oficial că reprezentanți ai Guvernului vor veni pe malurile Crișului Repede ca să semneze.
Celelalte două loturi sunt cu unele probleme. Pe Lotul 2 Chiribiș – Biharia (28,55 km), Strabag a contestat licitația adjudecată de Selina – Trameco. După ce au pierdut contestația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, austriecii au introdus acțiune în instanță, iar demararea lucrărilor pe acest tronson stă sub semnul întrebării.
La  licitația pentru Lotul 1 Chiribiș – Suplac (26,35 km), CNAIR nu a dat încă un câștigător pentru această licitație, la care de asemenea a participat firma orădeană.
Cu toate problemele sale din instanță, de unde așteaptă o soluție definitivă în procesul în care a luat în vară câțiva ani cu executare, Benimin Rus și-a anunțat deja nerăbdarea de a începe lucrul la autostradă. Are capacitatea, susține el, s-a mai și asociat cu una dintre cele mai mari companii de infrastructură din Slovacia – Vahostav SK – specializată pe structuri suspendate, din beton, iar la o adică va aduce vreo 500 de muncitori din Pakistan pentru a suplini forța de muncă lipsă din județ.
Așteptăm cu nerăbdare să ne înfrățim cu ei, mai ales că vor transpira alături de noi pentru înfătuirea acestui măreț deiderat: AUTOSTRADA!

 

Adauga comentariu