Mihai Viteazul a fost ”detronat”. Trăiască Ferdinand!

Cu toată impotrivirea veteranilor de război, care au organizat ”străji” în jurul Voievodului, statuia lui Mihai Viteazul a fost demontată. Ar fi trebuit să fie mutată pentru restaurare într-un atelier al Facultății de Arte, numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Ajunși la Facultatea de Artă, acolo unde intenționa Primăria să o restaureze, muncitorii au constatat că spațiul de intrare era prea îngust. Asta pentru că nu s-au făcut măsurători decât cu ochiul.

"Statuia a fost transportată la depozitul Companiei de Apă Oradea din strada Barcăului, unde va sta câteva zile până identificăm un spaţiu unde va putea fi supusă lucrărilor de reabilitare", a explicat viceprimarul Florin Birta.

În locul monumentului dedicat lui Mihai Viteazul, va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand, exact în locul în care a mai fost amplasată încă din 1924.
Statuia este aproape de Palatul Episcopal, acolo unde  Regele Ferdinand și Regina Maria, au locuit în anul 1919, când au vizitat Oradea. Tot aici, regele și regina au acordat audiențe.

 

Primăria intenționează să organizeze o ceremonie de dezvelire în data de 23 mai 2019, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a familiei regale la Oradea.

Operațiunea de demontare a statuii lui Mihai Viteazu a durat mai bine de o oră, insă aceasta a fost împiedicată căteva ore înainte de reprezentantii Asociației Mihai Viteazul, o organizație de veterani care au plătit prin anii 90 realizarea statuii din bronz.

A fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru calmarea spiritelor, iar până la urmă muncitorii au putut să înceapă lucrul.  Jandarmii le-au explicat militarilor că lucrările se fac în baza unei hotărâri de Consiliu Local care are avizele necesare şi că în situaţia în care consideră că este o ilegalitate au la îndemână posibilitatea de a se adresa instanţei.

După restaurare, statuia lui Mihai Viteazul va fi amplasată în Piața Gojdu, care până atunci va fi complet modernizată.

Părerile orădenilor sunt împărțite între cei care cred că Mihai Viteazul ar fi trebuit să rămână pe loc, și cei care cred că e timpul ca Regele Ferdinand să revină la locul lui de drept.

În fond și la urma urmei, ambele simboluri reprezintă unitatea și statalitatea, după cum ambele personaje sunt la fel de importante în istoria noastră.

Numai că românii, dacă nu se omoară între ei nu sunt sănătoși. Mai  bine să respectăm și să ne bucurăm de ambele monumente.

 

Adauga comentariu