Noi scumpiri la Termoficare: crește prețul la eliberarea avizelor, proiectare și executarea lucrărilor

Decizia a fost luată de Consiliul Local în ultima ședință, ca urmare a unei solicitări a producătorului de agent termic.

Cică de vină ar fi "majorarea costurilor cu salariile faţă de iulie 2017 (n.r. când au fost stabilite actualele tarife), precum şi experienţa acumulată în ultimii ani legat de prestarea serviciilor conexe serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat", așa cum reiese din raportul de specialitate.

Taxa pentru eliberarea avizului de coexistenţă, necesar celor care vor să construiască, se majorează de la 248 lei la 295 lei, cea aferentă avizului de racordare va creşte de la 218 lei la 295 lei, iar cea pentru avizul de contorizare se dublează, de la 109 lei la 245 lei.

Tarifele de deconectare sau repunere în funcţiune s-a majorat de la 93 lei la 220 lei, sumă la care se adaugă o componentă variabilă legată de amploarea lucrărilor efectuate.

Se majorează și serviciile de proiectare. Preţul unui proiect de racordare la reţeaua termică de transport a fost majorat de la 842 lei, la 1.981 lei, iar cel al unui proiect privind racordarea prin extinderea reţelei de transport a crescut de la 1.735 lei la 3.435 lei.

Oricât de mulți bani ar câștiga, Termoficare nu va face nimic pentru a ușura cheltuielile orădeanului. Mai degrabă l-ar ușura pe el de bani. Societatea câștigă o grămadă de bani din împrumutarea altor CET-uri din țară cu certificate pentru emisie de gaze, dar prețul gigacaloriei furnizate populației și subvenția rămân aceleași. Preț mare-subvenție mică. Asta înseamnă ”bună administrare”. Și totul e pe banii orădenilor.

 

Adauga comentariu