Orădeanca Eva Heyman trăiește din nou....pe Instagram. Contul are peste 1,6 milioane de urmăritori, iar filmulețul ei a fost distribuit inclusiv de premierul Israelului

Un cont de Instagram relatează, sub forma unor filmulete, viața de zi a Evei Heyman, adolescenta care a scris un scurt jurnal despre experiențele sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în ghetoul din Oradea.

Eva Heyman s-a născut pe 13 februarie 1931, la Oradea, și a murit pe 17 octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. Cât a stat in ghetoul din Oradea a scris un scurt jurnal, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz și de a deveni o victimă a Holocaustului.

Pe 3 iunie 1944, Eva si bunicii săi au fost deportați la Auschwitz într-un vagon de vite , in ultimul tren cu deportați din Oradea.

Mati Kochavi, un om de afaceri israelian și fiica sa Maya sunt în spatele ”Poveștilor Evei”, relateaza ParisMatch. Proiectul vizează sensibilizarea celor tineri cu privire la Holocaust, în timp ce ultima generație de supraviețuitori moare.

În aproximativ 70 de episoade, Mia Quiney, o tânără actriță britanică, reconstituie infernul vieții Evei ”urmăritorilor” ei, de la invazia orașului său natal de către naziști și până la deportarea sa într-un tren spre Auschwitz, de unde nu se va mai întoarce.

Totul sugerează că aceste povești de Instagram au fost publicate de către o adolescentă astăzi.

Cu toate acestea, este viața cotidiană a Evei Heyman. La începutul poveștii, totul pare să margă bine.

Suntem în februarie 1944, Eva tocmai și-a sărbătorit împlinirea celor 13 ani și a primit cadou prima sa pereche de pantofi cu toc.

Locuiește cu bunicii săi în Oradea, România, de când părinții săi au divorțat și visează să devină un fotograf de presă. Dar războiul îi va înnegri repede viața, despre care povestește în jurnalul său intim.

Trei săptămâni de filmări în Kiev, mai multe milioane de dolari și aproape 300 de figuranți au fost necesari pentru a realiza filmulețele.

Proiectul a fost distribuit intens, în ultimele zile, in rețelele de socializare , printre alții, inclusiv de premierul  israelian Benjamin Netanyahu.

Adauga comentariu