Plămânii prelevați azi-noapte la Oradea rămân în România. Este o premieră

Până acum, era trimiși prin Eurotransplant în altă țară.


În cursul nopții, o echipă de medici de la București, inclusiv dr. Radu Zamfir și dr Dragoș Chiriță, au venit la Spitalul Județean Oradea și au condus intervenția chirugicală de prelevare de la un bărbat de 42 de ani, care a suferit un accident cerebral hemoragic și care a intrat în moarte cerebrală. Soția a fost cea care a găsit puterea să treacă peste tragedie și să își de acordul ca organele să dea viață altor bolnavi.


Plămânii recoltați au fost trimiși  la Spitalul Sfânta Maria, din Capitală, pentru a fi transplantați bolnavilor compatibili de pe lista de așteptare.
În cadrul aceleiași intervenții, a fost prelevat cordul, care, ulterior, a fost trimis la un spital din Liubliana (Slovenia). De asemeneea, s-au prelevat și ficatul, dar și rinichii, care au fost transportați la Spitalul Fundeni din București, unde alți pacienți compatibili vor primi șanse de viață.


A fost cea de a 13-a operație de prelevare din acest an, în urma căreia județul nostru a revenit pe prima poziție în țară la acest capitol.

 

 

Adauga comentariu