“Politica” în România se face după Principiile Foamei: "mănânci sau ești mâncat" şi "schiauni și te piși, supus, pe tine și ai să primești din resturi"

Poate v-aţi întrebat cum se fac bani “politici” în România, indiferent de culoarea politică a zapciilor locali? Păi, aş avea de spus o poveste (şi aşa în procurorii României se activează magistratul numai când li se ordonă): cică primarul şi/sau şeful de Consiliu judeţean din oricare comună, oraş, municipiu, judeţ al acestei mult prea abuzate Patrii, îi ia deoparte pe patronii cu afaceri locale (pe fiecare patron în parte, să nu credeți că scapă vreunul, oricât de mică i-ar fi afacerea) și îi explică frumos: terasa și restaurantul de-acolo și de-acolo? Se închide, e chirie de la primărie, n-are “sanitar” de la “judeţ”. Magazinul de acolo? Se închide, e tot al primăriei spațiul, n-are “mediul” şi “isu” în regulă. Gaterul? Se închide, vorbesc io cu băieții ăia de la Mediu. Mai vreţi să faceţi blocul acela cu n + 1 etaje în mijlocul străzii din Centru? Păi, dacă nu vom mai fi noi la putere, cine vă dă autorizaţia? Hă? Cât faci tu, măi tată, din astea? Vreo 500-600 de milioane pe sezon. Un million de euro pe chirii? Deci, ia platești mata vro 40.000 de euro către cine trebuie, amu, cât avem şi noi o trebuinţă și, uite, ce prieteni buni am rămas și cum îți rămân și ție afacerile în picioare… Fain, nu?

V-am spus povestea pentru a înţelege faptul că “politica” în România se face după Principiile Foamei. Iar Foamea nu are decât două Principii: "mănânci sau ești mâncat" şi "schiauni și te piși, supus, pe tine și ai să primești din resturi".

Să exemplificăm. Cumva la Timişoara au fost gazaţi oameni? Că nu prea se aude nici un sughiţ dinspre autorităţi, nici dinspre vajnica societate “în civil” atât de aprig săltătoare-n pieţe după schimbare. Am înţeles eu cumva bine că firma care a gazat oameni la Timişoara aparţie unui apropiat de-al PNL, ar fi chiar o firmă de casă abonată la banii primarulul PNL care conduce destinele “Cimişoarei”? Nu cumva nu se aude nici un sunet dinspre “soţietatea” “ţivilă” din cauză că nu mai e guvern PSD la guvernare, ci guvern PNL, guvernul “lui” al cât pe ce “Premierul GRIVCO”, azi mare speranţă de dreptate şi onorabilitate politică al unicilor posesori de deşteptăciune din Patrie (asta deşi le-a soilit 5 ani în mandat)? De ce tace lumea asurzitor? Că măcar unul dintre Principiile Foamei a fost satisfăcut. "Schiauni și te piși, supus, pe tine și ai să primești din resturi". Ori cu toţii, autorităţi, “soţietate în ţivil” se aşteaptă să schiaune şi să primească resturi de la Iohannis. Ei, dar dacă mai era PSD la guvernare...?! Aveam “ocuppy” pe străzi, un nou #Colectiv, o nouă #Hexy Pharma, revărsare de emoţii şi dorinţă nestăvilită de schimbare. Aşa avem liniştea necesară să-l auzim pe Iohannis cum îşi văxuieşte schiurile pentru un nou mandat de 5 ani de somn în post.

Şi tone de justificări pe on-line, că Ficusul, Dulapul, Plăvanul, Mutul (şi câte alte porecle i-au găsit tocmai cei care azi se justifică că-l votează), nu e PSD. Nu e prost, doar niţel hoţ. Nu e prost, doar arogant şi puturos. Da, dar e hoţul (arogantul, leneşul) “lor” – despre asta nu se râde, ci numai despre cât de “proastă” este cea a “celorlalţi”. Au decis, fix ca şi Ion Ţiriac (mamă şi cât l-au blamat atunci!), că între “un prost şi un hoţ, aleg hoţul”.

Nu am avut parte de campanie electorală corectă din care să aflăm ce ni se oferă, altceva decât capul “duşmanului” pe tavă. De 30 de ani, la fiecare ciclu electoral, ni se oferă numai “răzbunare” şi numai vinovăţie dacă nu acceptăm răzbunarea care ni se oferă. “Salvarea Patriei” este sloganul suprem în numele căruia ni se cere votul. Şi pentru asta ni se varsă nouă, votanţilor, tone de lături despre vinovăţia care are să ne macine dacă nu acţionăm de partea “celor buni”. Care or fi fiind aceia? Că, de 30 de ani, salvăm Patria şi nu se mai termină!? Voi nu v-aţi săturat ca, tot la 4-5 ani, să se întrupeze dinspre politicieni, precum Bunul Dumnezeu, Marele Deget Acuzator care vă indică Calea, Adevărul şi Viaţa? De câte personaje negative este nevoie ca numai viitorul politicienilor să fie salvat?

În lipsa lui Dragnea (cred că regretă că l-au încătuşat înainte să-şi vadă toţi sacii în căruţă), au făcut personaj negativ din “prostia” Veoricăi? Dar de ce nu e “personaj negativ” falsul şi uzul de fals făcut de Iohannis în dobândirea de foloase necuvenite?

Campaniile electorale sunt din ce în ce mai lipsite autenticitate. Sunt falsuri de comunicare. Este trist că se evită orice relație reală cu alegătorii. Nu este de mirare că în primul tur al prezidențialelor s-au bătut recorduri de absenteism. Şi nici nu am să mă mir dacă, în 24 noiembrie, vom avea un nou record de absenteism.

Şi, gata!

Adauga comentariu