Portret. Sebastian Drimbe, polițistul de pe Facebook (AUDIO)

”Polițistul de pe Facebook” e din Oradea și nu are nimic în comun cu Marian Godină.


Nu e #rezist, iar dacă te întâlnești cu el când nu e în uniformă, n-ai bănui nici o secundă că face parte din tagma celor au devenit celebri prin intermediul lui Garcea, pentru că are o logică și un bun simț pe care puțini oameni din România mai dau dovadă.


Are un simț al dreptății înnăscut și acel ceva, pe care dacă l-ar fi avut oamenii promovați până acum în politică, România ar fi fost departe: e de bună-credință și întotdeauna bine-intenționat.


Ce m-a impresionat pe mine cel mai mult la el este modestia, empatia de care dă dovadă, compasiunea și omenia care îl face să fie întotdeauna pregătit și hotărât să sară în ajutorul celorlalți.


N-a fost deloc impresionat de faptul că mai toată presa din țară a scris despre el cum postează el imagini și coordonate ale locurilor unde stă cu echipajul pentru a preveni acidentele. S-a arătat chiar uimit că un gest făcut în joacă l-a făcut celebru, în timp ce lucrurile pe care el le consideră importante au rămas sub tăcere.


Spre exemplu, n-a scris nimeni că odată, în timp ce a fost chemat să constate un accident grav de circulație, soldat cu plonjonul unei mașini într-o acumulare de apă cu roțile în sus, a intervenit imediat deși nu era treaba lui.


Nu știa că șoferul nu purtase centura de siguranță și că acesta fusese aruncat din mașină în timp ce aceasta se rostogolea. Dar s-a gândit că în aceea mașină ar fi putut exista niște vieți, pentru care fiecare secundă conta pentru a putea fi salvate.


Așa că, n-a mai așteptat sosirea pompierilor și a echipajului de descarerare, ci a intrat îmbrăcat in apă și a mobilizat încă trei martori din zonă pentru a răsturna autoturismul și a verifica dacă mai e cineva înăuntru.


N-a așteptat recunoștință, gândul lui a fost la statutul lui de polițist și a cerut imediat permisiunea să meargă să-și schimbe hainele, pentru că nu putea să stea în fața oamenilor cu o ținută care nu facă cinste uniformei pe care o purta.


Și mai trebuie să știi despre el că nu e unul din aceia pentru care amenda e scopul suprem în viață. Se simte împlinit atunci când poate oferi un sfat legal celor care nu știu atunci când sunt în culpă.


Cu toate că știe că majoritatea șoferilor încalcă legea cu buna-știință și încearcă ”să-l ducă cu preșul”. Unii însă depășesc orice limită, motiv pentru care nu au nici o șansă în fața lui. Spre exemplu, un șofer care a intrat pe interzis și-a justificat gestul prin aceea că se grăbește să-i ducă niște medicamente  mamei lui, care e grav bolnavă. Numai că, deși empatic, Sebastian a apelat la mijloacele specifice de investigare și a aflat în doar 3 minute că mama respectivului decedase de vreo 2 ani. Crec că vă închipuiți ce a urmat: amendă maximă prevăzută de lege pentru fapta respectivă.


Un alt caz care i-a rămas în memorie este legat de alt șofer care își justifica graba prin urgența de a ajunge la spital, unde era internată fetița lui.  Numai că, și de această dată polițistul a aflat că în acel spital nici nu era, nici nu fusese internată vreodată vreo persoană cu numele indicat de contravenient.
De aceeas, Sebastian Drimbe le transmite ”amatorilor” că, de cele mai multe ori minciuna are picioare scurte iar afrontul nu va rămâne nepedepsit. Parafrazând un vechi proverb, sinceritatea mai mult aduce, decât ”vorba dulce”.


Și ca să înțelegi mai bine ce fel de om este, la întrebarea ce-și dorește el cel mai mult să i se implinească în acest an, a dat un răspuns care pe mine m-a lăsat un moment fără cuvinte.


Tot la alții se gîndește: a început demersurile pentru constituirea unei asociații prin intermediul căreia să poată ajuta colegii de arme: polițiști, pompieri, jandarmi etc. Anul atrecut a încercat să ajute o colegă din țară, ce suferea de cancer. A solicitat un număr de SMS prin care să poată aduna donații pentru tratamentul acesteia. Dar toți operatorii i-au răspuns că nu pot face acest lucru în lipsa unei organizații cu personalitate juridică.


De aici inițiativa care e aproape de finalizare. E dispus să doneze din salariul lui, lunar o anumită sumă, după posibilități, și e convins că vor fi mulți dintre colegii lui de arme care vor rezona pozitiv la această solicitare.


Nu i-am mai spus nimic legat de faptul că de lucrurile acestea ar fi trebuit să se ocupe sindicatul la care plătește cotizație, sau statul. Am fost de acord cu el că în zilele astea și în statul în care trăim, cea mai bună atitudine este aceea de ”ajută-te singur”.


Și nu e singurul caz de empatie cu semenii. De câteva luni, donează lunar prin SMS câte 4 euro pentru construirea primului spital de ocncologie pediatrică din țară.


Pentru aceste motive și pentru multe altele, Sebastian Drimbe a fost desemnat de către ziardeoradea.ro câștigătorul categoriei ”Jos pălăria” în luna ianuarie.


Iată un scurt material cu ”polițistul de pe Facebook”:

 

 

Adauga comentariu