Primele rezultate ale controlului DNA la Oradea: albire pe linie

Anunțat ieri de Biroul de presă al DNA, controlul efectuat la Structura Teritorială Oradea are deja primele rezultate.


Într-un comunicat de presă, remis astăzi se sugerează că, la prima vedere procurorii ar fi nevinovați.


Urgența cu care se dau publicității aceste rezultate ar fi determinată de vehicularea în presă a unei interpretări date înregistrării, în sensul că procurorii au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistrați în scopul intimidării acestora.


Primele concluzii sunt că astfel de lucruri nu s-ar fi putut întâmpla pentru mai multe motive. Din totalul celor 7 magistrați al căror nume s-a vehiculat in convorbirile dintre procurori, pe numele a doi dintre ei nu există dosare penale, cel puțin în perioada ianuarie-octombrie 2018, altul era deja în pușcărie, doi erau pensionați, iar ceilalți doi(din care unul n-ar fi judecat niciodată cauze penale, ci doar civile) ar fi primit ulterior soluție de clasare.


Destul de ilogic acest comunicat, cel puțin în cazul ultimilor doi. Chiar dacă judecătorii au primit ULTERIOR soluții de clasare, instrumentul șantajului a operat, cercetarea penală în sine fiind în măsură de a crea starea de teamă.


O altă precizarea este că doi dintre cei care au participat la discuție, nici măcar nu lucrau la ora înregistrării, iar un al treilea nu avea în lucru vreo cauză cu magistrați.


Precizarea finală este aceea că eventualele măsuri concrete vor fi dispuse doar la finalul controlului (deci mai durează) și doar în funcție de raportul întocmit ulterior.


Citiți și voi:

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE        11/01/2019
Operator date nr. 4472

Nr.12 /VIII/3
    
COMUNICAT

    În continuarea comunicatelor nr. 10/VIII/3 din 10 ianuarie 2019 şi nr. 2/VIII/3 din 5 ianuarie 2019 și ca urmare a faptului că în mass-media s-a vehiculat o anumită interpretare dată convorbirilor înregistrate, în sensul că procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistrați în scopul intimidării acestora, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
    În cuprinsul discuției respective au fost vehiculate numele a șapte magistrați.
    În urma informării transmise de procurorul șef al Serviciului teritorial Oradea, persoană care nu apare în cuprinsul discuției prezumată a aparține unor procurori din cadrul acestei unități de Parchet, s-au constatat următoarele:
    - în cazul a doi magistrați nu au existat dosare în lucru în perioada ianuarie 2018- octombrie 2018,
    - alți doi magistrați erau pensionați din 21.03.2013 și 24.11.2015, conform hotărârilor Plenului CSM de a înainta către Președintele României propunerea de eliberare din funcție, prin pensionare,
    - unul dintre ei, la momentul purtării presupuselor discuții înregistrate, se afla în cursul executării unei pedepsei de 4 ani închisoare,
    - față de alți doi magistrați (din care unul nu a judecat niciodată cauze penale) s-a dispus ulterior o soluție de clasare.
    De asemenea, precizăm că două dintre persoanele participante la discuție nu își mai desfășoară activitatea în cadrul Serviciului teritorial Oradea iar o alta, la momentul discuției și ulterior acesteia, nu a avut în lucru vreo cauză cu magistrați.
    Reiterăm faptul că, după finalizarea controlului ce va fi realizat de procurori cu funcții de conducere din cadrul DNA – Structura Centrală, se vor dispune măsuri în funcție de rezultatele cuprinse în raportul de control ce se va întocmi cu această ocazie.

 

    BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Adauga comentariu