”România educată”, degeaba

În ziua în care atenția publică ar fi trebuit să fie ațintită spre adevăratele știri, Președinția a ales să lanseze(relanseze?) Raportul România Educată.
Adevăratele știri sunt ca Guvernul a avut primele contacte și demersuri oficiale pentru preluarea președintiei rotative a Consiliului Europei. Dacă am fi fost atenți la asta, am fi aflat că țara noastră va fi cu siguranță in Schengen anul viitor, și că până la finalul mandatului lui Juncker  von scăpa de nedreptul mecanism de ”cooperare și verificare”. Astea da, lucruri importante!
Dar n-a interesat mai pe nimeni acestea. Opoziția  s-a găsit taman acum să se joace de-a schimbarea președinților Camerei Deputaților, să verifice dacă  Puterea mai are majoritate parlamentară, DNA-ul s-a apucat taman acum să-și arate mușchii convocând ”de urgență” un vice-președinte de Cameră aflat în exercițiul funcțiunii în care l-a numit poporul prin vot, la audieri, iar claunul Klaus Johannis s-a băgat în seamă cu o colecție de truisme culese din spațiul public.
Nici măcar în ultimii 2 ani, așa cum susține presedintele. La o lectură sumară vei găsi aceleași elemente discutate înaninte de Pactul pe Educație semnat în 2008 de toate partidele. La ce mai era nevoie de încă un pact?
Președintele Klaus Johannis susține că raportul e rodul a 2 ani de muncă, a peste 100 de specialiști, a discuțiilor purtate cu toți factorii responsabili. Zi să mori tu?! S-o fi discutat între amicii numiți in marea Comisie, dar în Oradea n-am găsit nici un director de școală care să poată spune că a participat la vreo astfel de discuție sau că i-a cerut cineva vreo opinie sau vreun sfat. La fel prin interiorul Inspectoratului Scolar Județean.
În ceea ce privește utilitatea lui, aceleași persoane întrebate au spus că ar fi bine. Că doar e mai bine să fie bine, decât să fie rău(mare vorbă a scos Hagi). Doar că acest pact nu are deocamdată nici o utilitate. E drept că nici nu strică. Nu există soluții, nu există plan de măsuri, strategie, nici măcar nu e specificat următorul pas. Adică e ca apa sfințită.
Are totuși ceva: prevede să dispară analfabeții funcționali până in 2030! Până atunci e posibil ca nici măcar elevi să nu mai existe în România, la cum merg lucrurile.

 

Adauga comentariu