S-au reluat lucrările la promenada de pe malul stâng al Crișului Repede. Va fi placată cu granit, va fi iluminată arhitetural iar strada va fi reabilitată pe porțiunea respectivă

Deocamdată se lucrează la amenjarea de șantier pe malul stâng al Crișului Repede în zona dintre Podul Sfântul Ladislau și Podul Centenarului, urmând ca în următoarele zile lucrările efective să înceapă cu asfaltarea promenadei în consolă.

Se va începe dinspre Podul Centenarului, și  se va lucra și la înălțarea ultimei trepte din zona unde promenada întâlnește luciul apei.

Lucrările la acest proiect prevăd placarea promenadei de la nivelul luciului apei cu plăci de granit, amenajarea iluminatului arhitectural, precum și recondiționarea balustradei și stâlpilor istorici din ansamblul Vágó.

Se vor executa lucrări de restaurare și lucrări arhitecturale, atât la cota străzii cât și la cota râului.

Lucrările propuse la cota străzii cuprind desfacerea stratului de uzură din asfalt și a infrastructurii trotuarului, fixarea bordurilor din granit, turnare de șapă armată, suport al stratului de uzură din dale de porfir de 6 cm în câmp și granit în zona corpurilor de iluminat, fixarea pieselor de bază ale obiectelor conservate sau reconstituite după modelul original, recompunerea stâlpilor de iluminat și jardinierelor, montarea corpurilor de iluminat metalice restaurate și completarea cu coronamentul din metal reconstituit, precum și consolidarea scării nr. 1.

Lucrările propuse la cota râului constau în reconstituirea taluzului, cofrarea și executarea jardinierei și soclurilor stâlpilor de iluminat, montarea blocurilor de granit pe suprafața gradenelor, placarea jardinierelor și piedestalelor corpurilor de iluminat, a platformei de 2,5 m și a rampei.

În ceea ce privește lucrările din zona dintre rampă și Podul Centenarului, după desfacerea zidului de sprijin de la scara nr. 2 și a scărilor 2-7 și executarea lucrărilor de infrastructură, se vor monta treptele din blocuri de granit și se vor placa zidurile de sprijin precum și cele ce flanchează scările cu plăci din același material.

De asemenea, se vor confecționa și se vor monta pe plăcile de beton de la cota superioară a zidului de sprijin balustradele din platbande metalice.

Totodată, vor fi plantați 50 de platani, se va înierba suprafața destinată spațiilor verzi și se va planta iederă care va înverzi zidul de sprijin de la scara 2, respectiv 4 și 5.

Vor fi amplasate bănci de odihnă și coșuri de gunoi. Pentru instalația de iluminat pietonal, în zona Principatelor Unite s-au prevăzut stâlpi metalici, echipați cu corpuri de iluminat LED, care se vor alimenta de la stâlpii de iluminat public existenți.

Constructorul are la dispoziție un an pentru finalizarea lucrărilor, iar Primăria va plăti doar 2% din valoarea de peste 13 milioane de lei, restul fiind fonduri europene.

Adauga comentariu