Salariile bihorenilor sunt mai mici decât cele din Sălaj. Câți angajați mai sunt în Bihor și cât câștigă ei

Județul Bihor rămâne undeva la coada clasamentului național atunci când vine vorba despre salariul mediu primit în mână.


E oarecum paradoxal, știut fiind faptul că angajatorii din Oradea se plâng de lipsa forței de muncă. Constructorul autostrăzii Transilvania chiar a avansat ideea că va aduce vreo o mie de muncitori din Pakistan, pentru a completa deficitul forței de muncă.

Asta chiar dacă salariile oferite trec bine de media națională.

Potrivit statisticilor, la finalul anului trecut în Bihor mai existau puțin peste 176 de mii 5 sute de angajați. Estimați și voi cât înseamnă, dacă ținem cont că populația județului trece de 600 de mii.


Nivelul salariilor pare să fie principalul motiv, pentru că Bihorul rămâne în urmă la acest capitol, chiar și în urma Sălajului, considerat până nu de  mult unul dintre județele sărace ale țării.


Ei bine, salariul mediu net în Bihor a fost în noiembrie de 2.267 de lei, spre deosebire de Sălaj, unde era de 2371 de lei.


Nu are rost să ne comparăm cu celelalte trei orașe din celebra Alianță a Vestului, pentru că acolo se câștigă în felul următor: Timișoara - 2869, Arad - 2326, iar in Cluj - 3105.


Degeaba este Oradea campioana fondurilor europene atrase, pentru că se pare că investițiile nu generează creșterea nivelului de trai.


Suntem aproape de Teleorman ca și salariu mediu (2188) și la ”ani lumină” de Capitală unde câștigă vreo 3500 de lei.În Bucureşti şi în Braşov doar doi din zece angajaţi au salariul minim.


Rata șomajului în Bihor este de doar 1,6%, dar știm că nu toți cei care sunt fără loc de muncă sunt înscriși în baza de date.
Numărul şomerilor în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor la data de 30.11.2018 a fost de 4.346 persoane, în scădere cu 21 persoane faţă de luna octombrie 2018. Dintre aceștia, 4050 au beneficiat de seviciile AJOFM Bihor, potrivit datelor oferite de directorul instituției Bekesi Csaba.


Cam aceeași este situația și în ceea ce privește migrația forței de muncă în străinatate. Doar  657 de persoane au fost consiliate prin intermediul compartimentului EURES, deși știm că foarte mulți bihoreni lucrează in Italia, Spania, Franța sau Germania, iar cei care se hotărăsc să-și lase casa și familia merg în general prin cunoștințe sau vecini.


Iată harta salariilor din Romănia la finalul anului trecut:

Adauga comentariu