Termoficare Oradea s-ar putea asocia cu Romgaz. De câștigat vor avea ambele societăți, dar nu e sigur că vor câștiga și orădenii

Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni, ia în calcul o nouă investiție într-o centrală de producție de energie, de data asta la Oradea.

Compania de stat se gândește în acest sens la o asociere cu operatorul sistemului centralizat de producție, transport și distribuție a energiei termice din municipiu, controlat de primărie.


Astfel, în cadrul Romgaz a fost constituit un "grup de lucru însărcinat cu întocmirea unui raport de oportunitate pentru realizarea în comun cu Termoficare Oradea SA a unei investiții într-o unitate de cogenerare de înaltă eficiență", potrivit unui document al companiei, citat de profit.ro


Termoficare Oradea SA este un client important al Romgaz. De la 1 mai anul acesta și până la finalul iernii anului 2022, Romgaz va fi nevoit să-i livreze operatorului orădean, ca de altfel tuturor producătorilor de energie termică pentru populație, gaze din producția proprie la preț plafonat, de 68 lei/MWh, ca urmare a OUG nr. 114/2018, modificată ulterior prin OUG nr. 19/2019.


Profitul Romgaz s-a redus în 2018 cu 22% față de anul precedent, în pofida unei cifre de afaceri în creștere cu 9% și a unui volum de gaze extras cu 3,4% mai mare.

 

Principala explicație: creșterea cu 51% a cheltuielilor cu redevența petrolieră și majorarea cu 43% a impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale.


Anul trecut, Romgaz și-a majorat importurile de gaze din Rusia cu peste 500%, lucru care s-a reflectat și în costul mărfii vândute.


Chiar dacă asocierea dintre cele societăți ar fi profitabilă pentru ambele entități, orădenii nu vor avea prea mult de câștigat, pentru că Termoficare nu va renunța la marja sa de profit și mai mult ca sigur că nu va scădea prețul gigacaloriei furnizate către populație.

Adauga comentariu