Tribunalul Bihor solicită Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Sperior al magistraturii să restabilescă de urgență cadrul şi limitele în care judecătorii se pot manifesta la nivel de mesaj public şi implicare revendicativă.

Un număr de 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tribunalelor din România solicită, printr-o scrisoare, Secţiei pentru judecători a CSM să restabilească de urgenţă cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acţiunile de protest şi suspendare a activităţii din ultima perioadă.


Între aceștia se numără și președintele Tribunalului Bihor, Carmen Domocoș. 


Drept urmare a evoluţiilor din ultima perioadă a manifestărilor publice ale judecătorilor, "dar şi a acţiunilor generate individual de unii judecători, prin care se lansează îndemnuri la adoptarea unor forme severe de protest ori de acţiuni ale judecătorilor în spaţiul public şi în relaţia cu diferite organism naţionale şi/sau europene", adresează un apel Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ca să restabilească, de urgenţă, cadrul şi limitele în care judecătorii se pot manifesta la nivel de mesaj public şi implicare revendicativă.


Aluzia este evientă la adresa judecătorului Cristi Dănileț, a cărui excludere din CSM a fost votată de majoritatea judecătorilor din țară, în 2013.


Preşedinţii şi vicepreşedinţii tribunalelor precizează că ultima perioadă de timp este marcată de o "evoluţie îngrijorătoare şi neadecvată cu statutul de magistrat din partea unor colegi judecători, care aduce grave prejudicii de imagine justiţiei în ansamblul său, acreditând în rândul opiniei publice ideea unei justiţii care nu mai poate rămâne imparţială".


Semnatarii scrisorii acuză în mod transparent că unii dintre ”protestatari” au orientări politice manifeste și că au confiscat manifestările publice pe acest subiect.


"Astfel, îndemnul la forme radicale de protest, suspendarea activităţii fireşti a instanţelor, instigarea la mişcări de stradă, dezinformările constante, rostogolirea intenţionată a unor neadevăruri nu au niciun fel de legătură cu activitatea şi statutul de judecător. 
Judecătorul trebuie să rămână nepărtinitor şi să fie capabil să facă aprecieri obiective şi impaţiale în cauzele cu care este sau poate fi învestit în viitor. 
Coborârea judecătorului în agora şi participarea acestuia la adunări publice în care există riscul deja dovedit al confiscării acestora de către diverse persoane cu orientări politice manifeste, nu poate avea decât consecinţe extrem de grave asupra ideii de justiţie, în înţelesul ei fundamental. 
Echitatea, dreptatea şi adevărul ca scop sunt cele care trebuie să definească magistratura", se precizează în scrisoare.
Cei 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tribunalelor mai transmit că au luat cunoştinţă şi de împrejurarea că "judecatorul Cristi Vasilică Dănileţ de la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, coordonează mai multe manifestări şi acţiuni publice, atât pe plan naţional, cât şi european, erijându-se într-un ”aşa-zis” reprezentant al judecătorilor din România, acţiunile acestuia situându-se, de cele mai multe ori, în sfera unor demersuri cu conotaţii politice".


De precizat că ”magistrații” care au protestat săptămâna trecută reprezintă aproximativ 6% din majoritatea magistraților din România.


De asemenea, președinții de Tribunale își manifestă îngrijorarea că această minoritate va dezinforma autoritățile europene cu privire la situația din România și atrag atenția că Dănileț nu reprezintă sistemul judiciar din România.


”Am luat, astfel, act cu îngrijorare de ultimul demers pe care, cu multă uşurinţă, domnul judecator Cristi Vasilică Dănileţ îl promovează în spaţiul public, respectiv de a se deplasa împreună cu o delegaţie de 30 de magistraţi la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans cu privire la situaţia justiţiei din România. Solicităm public să se ia act de faptul că domnul judecator Cristi Vasilică Dănileţ nu reprezintă sistemul judiciar din România, nu reprezintă corpul profesional al judecătorilor şi, prin toate luările sale de poziţie, domnul judecător alege sa încalce prevederile legale prin care magistraţilor le este interzis să îşi exprime opiniile politice. Solicitam, pe această cale, magistraţilor implicaţi în acest demers să analizeze cu maximă responsabilitate implicarea în astfel de acţiuni şi să nu se transforme în negociatori cu instituţiile politice ale Uniunii Europene, astfel de atribuţii revenind altor autorităţi ale Statului român", transmit aceştia.


Dacă mai punem la socoteală că printre cei mai aprigi ”protestatari” s-a numărat și procurorul Cristian Ardelean(călăul Nelei Secară), putem să ne facem o idee despre cine sunt cei care se opun răspunderii magistraților.

Adauga comentariu