UDMR face ce știe mai bine: negociază în favoarea sa sprijinul politic acordat Legii bugetului. Bihoreanul Cseke Attila a făcut parte din ”comisia” de negociere

Ziardeoradea.ro a mai scris în urmă cu o săptămână că UMDR se pregătește să mai ceară ceva. Afirmația a fost făcută în contextul în care Kelemen Hunor ieșise într-o conferință de presă anunțând că nu susține bugetul în actuala formă, și nici Ordonanța care ar fi permis celor condamnați de completuri ilegal consituite să ceară rejudecarea proceselor.


Spuneam atunci că e cel puțin interesantă poziția UDMR față de aliatul nedeclarat pe care l-a susținut până acum fără prea mare tam-tam, dar și fără să-și asume aceasta.


Astăzi, în schimb s-au lămurit toate ”enigmele” și s-au adeverit și previziunile.

UDMR nu face nici un pas fără să obțină ceva. E cel mai bun negociator din ultimii 30 de ani de pe scena politică românească, iar politica pașilor mărunți dar constanți i-a adus cam tot ce și-a propus să obțină. O glumă electirală spune că alegerile se organizează din patru în patru ani, doar ca să se știe cu cine guvernează UDMR.


Și nici nu e de condamnat. E cea mai mare minoritate din țara noastră (dacă lăsăm la o parte minoritatea rromă) și are tot dreptul să-și apere interesele.
De condamnat suntem noi românii, care la 100 de ani de existență a statului național dovedim încă o dată că România Unită e doar utopie și o gargară demagogică.


Iar peștele de la cap se împute, adică de la cei trimiși să ne reprezinte în forul legislativ al țării, care urmărindu-și doar propriile interese sau cele de partid, ne-au adus în situația în care suntem. Pas cu pas UDMR, compromis după compromis majoritatea românească.


Ultimul compromis făcut astăzi de majoritatea politică românească a fost creșterea controlului politic al UDMR asupra Consiliilor Județene, în contextul anului electoral.


Pe scurt, Guvernul a crescut procentul repartizat județelor, dela 5 la 7,5%, în conteztul în care UDMR controlează în Transilvania Consiliile Județene cu cea mai mare reprezentare a maghiarilor. Inclusiv județul Bihor.


Pentru că, dacă se dă prea multă autonomie primăriilor locale nu mai există pârghii de control asupra acestora și implicit o proastă mobilizare în anii electorali 2019-2020.


La negocieri, UDMR a fost reprezentat de Kelemen Hunor și de bihoreanul Cseke Attila.

Adauga comentariu